Temat Roboczy - Propozycje do Ankiety Tematycznej.

Moderatorzy: Vicky, Czak Noris

Awatar użytkownika
Vicky
Piąty stopień puzzlomaniactwa

Temat Roboczy - Propozycje do Ankiety Tematycznej.

Post autor: Vicky »

Czas najwyższe zacząć ogarniać kwestię przyszłej ankiety tematycznej. Pojawiło się kilka propozycji. Są też propozycje z lat poprzednich. To co poniżej zapisane jest zbiorem tych sugestii. Można w dyskusji zgłaszać poprawki, akceptację, albo wykreślać niektóre tematy jako zbędne. Topik ma charakter roboczy i służyć ma wyłonieniu listy pod ostateczną wersję ankiety.

Dotychczasowe, zebrane "kandydatury" (kolejność nie ma znaczenia, ale numeruję, żeby łatwiej było nam o nich dyskutować):
  • 1 - puzzle marynistyczne
  • 2 - martwa natura (aranżacje/kompozycje)
  • 3 - pory roku
  • 4 - jedzenie/picie
  • 5 - bajkowo lub filmowo
  • 6 - puzzle 3000+
  • 7 - puzzle średniej wielkości (1500 -2000)
  • 8 - pojazdy
  • 9 - kolaże i plakaty
  • 10 - budowle/budynki
  • 11 - impossible
  • 12 - kwiaty (rośliny)
  • 13 - dzieci
  • 15 - monotematyczne (kolory, gradienty)
  • 16 - puzzle czarno-białe/w sepii
  • 16 - kobiety
  • 17 - nietypowe kształty (koła, kwadraty, panoramy, konturowe)
  • 18 - starsze puzzle (tutaj pytanie jaki rocznik przyjąć za graniczny?)
Chciałbym, żeby za tydzień było już w miarę jasno sprecyzowane co i jak. Co zostawić. Co odrzucić. Co dodać.
Awatar użytkownika
wijkaa

Re: Temat Roboczy - Propozycje do Ankiety Tematycznej.

Post autor: wijkaa »

Ja mam problem jedynie z tymi o określonej wielkości, po pierwsze z powodów ogólnych: że to nie jest spójna grupa, a po drugie z powodów osobistych: z 3000 mi na ten moment nie po drodze i takich nie uloze.
Awatar użytkownika
jagabaga

Post autor: jagabaga »

#6 i #7 - podzielam zdanie wijkii co do konkursu "na elementację". Z naszych comiesięcznych wyborów (nominacje i głosy oddawane w ankietach) wynika, że wolimy układać i podziwiać ładne obrazki, a nie "elementacje". Poza tym Elementacji na zdjęciach NIE WIDAĆ.

#11 [impossible] - moim zdaniem na rynku jest zbyt mało wzorów, żeby uczynić z motywu Impossible ciekawą zabawę oraz by powstał szeroki i interesujący zbiór obrazków, bo efekt końcowy obrazków impossible jest "średnio" zachwycający. W nich chodzi właściwie tylko o zmierzenie się z trudnością układania.

#17 [nietypowe kształty (koła, kwadraty, panoramy, konturowe)] - moim zdaniem sens miałyby tylko puzzle konturowe i koła (panoram i kwadratów nie uznaję za "nietypowe kształty")
Awatar użytkownika
Charlotka90

Post autor: Charlotka90 »

Podpisuje się pod tym co już napisały Jagabaga i wijkaa. Elementacja nie do końca jest ok. Oceniamy to co jest na puzzlach a nie ich wielkość.
Puzzle monotematyczne też nie do końca jakoś mi leżą na konkurs - wszystkie podobne do siebie.
Co do starszych puzzli to dałabym rok 2000 za graniczny. Takie puzzle poprzedniego wieku :) reszta chyba wyjdzie w ankiecie
Awatar użytkownika
edorka

Post autor: edorka »

Nie głosowałabym na:
  • puzzle 3000+ i puzzle średniej wielkości (1500 -2000)- nie ma to większego wpływu na odbiór grafiki jako takiej
  • impossible - zdjęcia z reguły nie są zbyt atrakcyjne ;)
  • nietypowe kształty (koła, kwadraty, panoramy, konturowe) - kształt czasami ma znaczenie, ale też nie sądzę, aby był sens tworzyć osobną kategorię (większść puzzli ma standardowe kształty)
  • starsze puzzle (tutaj pytanie jaki rocznik przyjąć za graniczny?) - przecież wiek (jak i rozmiar :P ) nie ma znaczenia
Mondzia2023

Post autor: Mondzia2023 »

Według mnie :
Pkt 6 i 7 nie są potrzebne. Lepiej oceniać po tym co znajduje się na puzzlach niż z ilu elementów się składają.
Pkt 11 i 15 podpiełabym pod jedną kategorię. Osobiście nie układałam ale te niektóre gradienty i krypty wyglądaja dla mnie na impossible :lol:
Dodałabym też nową kategorię "mężczyzna" skoro mamy 13 dzieci i 16 kobiety myśle że też by pasowało. Wzorów może być mało ale same poszukiwania mogą okazać się ciekawe
Pkt 17 i 18 też bym wykluczyła, jak wcześniej wspominałam lepiej oceniać po obrazie niż po kształcie czy po dacie produkcji. Określenie daty też może być problematyczne. Zerknełam na swoje niektóre pudła puzzli i daty tam nie dostrzegłam.
Pozostałe kandydatury uważam że są ok :)
I tak już pisząć ten długi wykład wpadł mi do głowu jeszcze jedna propozycja- tematyka fantastyczna, np smoki, wróżki itp. Myśle że wiecie o co mi chodzi ;)
Awatar użytkownika
jagabaga

Post autor: jagabaga »

Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46 tematyka fantastyczna, np. smoki, wróżki itp.
bajkowo lub filmowo (?) -> pkt 5
Mondzia2023

Post autor: Mondzia2023 »

jagabaga pisze: 08 lutego 2024, 07:48
Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46 tematyka fantastyczna, np. smoki, wróżki itp.
Jeśli się wlicza pod tą kategorie to spoko. Dla mnie bajkowo i filmowo bardziej podchodziło typowo pod filmy bajki np. Disney
aneta

Post autor: aneta »

Mondzia2023 pisze: 08 lutego 2024, 08:45 Dla mnie bajkowo i filmowo bardziej podchodziło typowo pod filmy bajki np. Disney
Dla mnie też ;)
Awatar użytkownika
Vicky

Post autor: Vicky »

W skrócie. 😁
edorka pisze: 07 lutego 2024, 10:20 Nie głosowałabym na:
  • puzzle 3000+ i puzzle średniej wielkości (1500 -2000)- nie ma to większego wpływu na odbiór grafiki jako takiej
Idea początkowo była taka, żeby poprzez rozmiar skłonić forumowiczów do wyboru określonej wielkości układanki (zresztą, to jest tak samo jak przy wyborze tematu: malarstwo, humor, portret, cokolwiek). Wydaje mi się, że to kategoria(e) dobra jak każda inna. No ale niech decyduje vox populi. Póki co nie widzę obrońców tematu...
Wybacz, ale zauważam Twoją niekonsekwencje.
edorka pisze: 24 lutego 2023, 16:27 Ja bym dokoptowała puzzle impossible do tej gromadki. Takie naciapciane do bólu, wielo-wielokolorowe, których urodę docenimy tylko na zbliżeniach.
Sporo osób takie układa, a tak się składa, że coś tam mam w zasobach, ale wziąć się za nie..... ciężko jest. Przydałby się impuls :lol:
Propozycja Mondzi:
Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46 Pkt 11 i 15 podpięłabym pod jedną kategorię. Osobiście nie układałam ale te niektóre gradienty i krypty wyglądają dla mnie na impossible :lol:
Po fakcie, też o tym samym pomyślałem. Wydaje mi się, że to są dość podobne kategorie.
Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46 Dodałabym też nową kategorię "mężczyzna" skoro mamy 13 dzieci i 16 kobiety myślę, że też by pasowało. Wzorów może być mało ale same poszukiwania mogą okazać się ciekawe
Wydaje się to być sprawiedliwe. Parytet płci musi być. 😋
Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46 Wpadła mi do głowy jeszcze jedna propozycja - tematyka fantastyczna, np smoki, wróżki itp. Myślę, że wiecie o co mi chodzi ;)
W zeszłym roku była kategoria: fantasy/gothic. Zapomniałem o niej przy pisaniu listy.
W moim osobistym odczuciu pkt. 5 i Fantasy, to nie są tożsame pojęcia. To znaczy widzę to w ten sposób, że filmowo/bajkowo, to są wszystkie postacie, elementy wykreowanego świata, które pochodzą wprost z jakiegoś tytułu (obojętnie: bajka, baśń, film, serial). Natomiast jest cała masa motywów stricte fantasy, które nie dałoby się podpiąć pod wyżej wspominany gatunek (przykładowo właśnie: smoki, dark fantasy, wróżki, jakieś fantastyczne postacie).
edorka pisze: 07 lutego 2024, 10:20
  • starsze puzzle (tutaj pytanie jaki rocznik przyjąć za graniczny?) - przecież wiek (jak i rozmiar :P ) nie ma znaczenia
Padła propozycja na kategorię rocznikową, więc o niej napisałem. Jednak chyba największym problemem jest fakt, że mało kto drukuje datę produkcji. A szukanie bardzo starych puzzli może być trudne i nie oszukujmy się - drogie (jeżeli są cenione i ładne).
jagabaga pisze: 07 lutego 2024, 08:18 #17 [nietypowe kształty (koła, kwadraty, panoramy, konturowe)] - moim zdaniem sens miałyby tylko puzzle konturowe i koła (panoram i kwadratów nie uznaję za "nietypowe kształty")
Wydaje mi się, że panorama i kwadrat są to jednak atypowe produkty w świecie puzzli. Zwłaszcza te pierwsze. Ale podobnie niech zadecyduje vox populi. Ja tylko przypomnę, iż pomysł ten (kandydaturę) silnie lobbowała Kredka rok temu.

---------------------------------------------------------------------------------
INFO - http://www.puzzleforum.pl/viewtopic.php ... 31#p160419
Awatar użytkownika
Kotti32

Post autor: Kotti32 »

Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46
Pkt 11 i 15 podpiełabym pod jedną kategorię. Osobiście nie układałam ale te niektóre gradienty i krypty wyglądaja dla mnie na impossible :lol:

W sumie to ciekawy pomysł, dzięki temu kategoria byłaby urozmaicona i więcej osób mogłoby się w nią wpasować :)

Kategoria mężczyzna - nie wiem czy jest dużo obrazków w tej kategorii, ale byłoby sprawiedliwie gdyby też się pojawiła ;)

Puzzle 3000+ i 1500-2000 mnie osobiście nie przeszkadza by te kategorie pozostały, kto będzie chciał to zagłosuje.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w zeszłym roku chyba było trochę głosów w ankiecie na 3000+ 🤔

Starsze puzzle - ja nie spotkałam się z datą na puzzlach i nigdy nie wiem jak stary jest dany wzór. Myślę, że ta kategoria była by dość problematyczna.

Puzzle konturowe.. uważam, że warto zostawić tą kategorię tak jak wygląda. Nie każdy ma dostęp do puzzli konturowych czy okrągłych, a panoramę z pewnością każdy ma w swoich zasobach bądź może nabyć :)

---------------------------------------------------------------------------------
2025: 44 obrazki / 41 030 elementów
2024: 180 / 170 291
2023: 200 / 200 014
2022: 160 / 158 372
2021: 111 / 117 892
2020: 116 / 119 710
2019: 15 / 17 840
Awatar użytkownika
edorka

Post autor: edorka »

Vicky pisze: 08 lutego 2024, 10:26
Wybacz, ale zauważam Twoją niekonsekwencje.
edorka pisze: 24 lutego 2023, 16:27 Ja bym dokoptowała puzzle impossible do tej gromadki. Takie naciapciane do bólu, wielo-wielokolorowe, których urodę docenimy tylko na zbliżeniach.
Sporo osób takie układa, a tak się składa, że coś tam mam w zasobach, ale wziąć się za nie..... ciężko jest. Przydałby się impuls :lol:
Wybaczam :lol:
Rok minął, kobieta zmienna jest - cóż począć ;) . Również proszę o wybaczenie ;) .
Zmieniłam zdanie i aktualnie nie głosowałabym na te kategorię, gdyż ciężko jest zdecydować o urodzie obrazka, gdzie diabeł tkwi w szczegółach.
Niemniej wzięłabym udział z prostej przyczyny - mam w zanadrzu i Impuls nadal jest mi potrzebny, bo zebrać się ciężko :oops:

Awatar użytkownika
Rav

Post autor: Rav »

Zawsze uznaję zasadę że lepsze jest wrogiem dobrego. Wg mnie ankieta "tematyczna" była ok. Nie przekonują mnie elementacje, kształty (choć to akurat może się sprawdzić), wiek puzzli czy pomysły w stylu monotematyczne. Ale z drugiej strony może wszystkie pomysły wrzucić do ankiety, w końcu to co piszemy to nasze subiektywne opinie. Jak jakiś pomysł się większości nie spodoba, to po prostu nie dostanie wystarczającej ilości głosów. Upierałbym się tylko przy nie dodawaniu do ankiety puzzli starych - jak to będziemy weryfikować?
Awatar użytkownika
Nisia
Kontakt:

Post autor: Nisia »

Vicky pisze: 08 lutego 2024, 10:26
Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46 Wpadła mi do głowy jeszcze jedna propozycja - tematyka fantastyczna, np smoki, wróżki itp. Myślę, że wiecie o co mi chodzi ;)
W zeszłym roku była kategoria: fantasy/gothic. Zapomniałem o niej przy pisaniu listy.
W moim osobistym odczuciu pkt. 5 i Fantasy, to nie są tożsame pojęcia. To znaczy widzę to w ten sposób, że filmowo/bajkowo, to są wszystkie postacie, elementy wykreowanego świata, które pochodzą wprost z jakiegoś tytułu (obojętnie: bajka, baśń, film, serial). Natomiast jest cała masa motywów stricte fantasy, które nie dałoby się podpiąć pod wyżej wspominany gatunek (przykładowo właśnie: smoki, dark fantasy, wróżki, jakieś fantastyczne postacie).
Też bym chciała żeby pojawił się jakiś temat fantasy, bo takie puzzle mam i często nie kwalifikują się do konkursów tematycznych. Jest mi to obojętne czy wrzucimy je do jednego worka z bajkowymi czy jako osobna kategoria.
16 - kobiety
Prośba tylko, żeby ta kategoria nie ograniczała się tylko do zdjęć. :)

I też jestem zdania, że można wszystkie te tematy wrzucić do ankiety, jeśli mało osób będzie chciało stare puzzle czy puzzle o konkretnej elementacji to wyjdzie to w głosowaniu.
Moje puzzle | Na sprzedaż :mrgreen:
2025: 5 obrazków, 5000 el
2024: 12 obrazków, 14500 el
2023: 32 obrazki, 29826 el
2022: 29 obrazków, 26503 el
2021: 59 obrazków, 58513 el
2020: 58 obrazków, 64944 el
2019: 27 obrazków, 24600 elementów
Awatar użytkownika
wijkaa

Post autor: wijkaa »

Myślę że to dobry pomysł żeby wszystko było w ankiecie z nikt nie będzie wtedy pominięty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Puzzle miesiąca/roku”