W skrócie.
edorka pisze: 07 lutego 2024, 10:20
Nie głosowałabym na:
- puzzle 3000+ i puzzle średniej wielkości (1500 -2000)- nie ma to większego wpływu na odbiór grafiki jako takiej
Idea początkowo była taka, żeby poprzez rozmiar skłonić forumowiczów do wyboru określonej wielkości układanki (zresztą, to jest tak samo jak przy wyborze tematu: malarstwo, humor, portret, cokolwiek). Wydaje mi się, że to kategoria(e) dobra jak każda inna. No ale niech decyduje vox populi. Póki co nie widzę obrońców tematu...
Nie głosowałabym na:
- impossible - zdjęcia z reguły nie są zbyt atrakcyjne

Wybacz, ale zauważam Twoją niekonsekwencje.
edorka pisze: 24 lutego 2023, 16:27
Ja bym dokoptowała puzzle impossible do tej gromadki. Takie naciapciane do bólu, wielo-wielokolorowe, których urodę docenimy tylko na zbliżeniach.
Sporo osób takie układa, a tak się składa, że coś tam mam w zasobach, ale wziąć się za nie..... ciężko jest. Przydałby się impuls
Propozycja Mondzi:
Mondzia2023 pisze: 07 lutego 2024, 21:46
Pkt 11 i 15 podpięłabym pod jedną kategorię. Osobiście nie układałam ale te niektóre gradienty i krypty wyglądają dla mnie na impossible
Po fakcie, też o tym samym pomyślałem. Wydaje mi się, że to są dość podobne kategorie.
Dodałabym też nową kategorię "
mężczyzna" skoro mamy 13 dzieci i 16 kobiety myślę, że też by pasowało. Wzorów może być mało ale same poszukiwania mogą okazać się ciekawe
Wydaje się to być sprawiedliwe. Parytet płci musi być.
Wpadła mi do głowy jeszcze jedna propozycja - tematyka
fantastyczna, np smoki, wróżki itp. Myślę, że wiecie o co mi chodzi
W zeszłym roku była kategoria: fantasy/gothic. Zapomniałem o niej przy pisaniu listy.
jagabaga pisze: 08 lutego 2024, 07:48
tematyka
fantastyczna, np. smoki, wróżki itp.
bajkowo lub filmowo (?) -> pkt 5
W moim osobistym odczuciu
pkt. 5 i Fantasy, to nie są tożsame pojęcia. To znaczy widzę to w ten sposób, że
filmowo/bajkowo, to są wszystkie postacie, elementy wykreowanego świata, które pochodzą wprost z jakiegoś tytułu (obojętnie: bajka, baśń, film, serial). Natomiast jest cała masa motywów stricte fantasy, które nie dałoby się podpiąć pod wyżej wspominany gatunek (przykładowo właśnie: smoki, dark fantasy, wróżki, jakieś fantastyczne postacie).
- starsze puzzle (tutaj pytanie jaki rocznik przyjąć za graniczny?) - przecież wiek (jak i rozmiar
) nie ma znaczenia
Padła propozycja na kategorię rocznikową, więc o niej napisałem. Jednak chyba największym problemem jest fakt, że mało kto drukuje datę produkcji. A szukanie bardzo starych puzzli może być trudne i nie oszukujmy się - drogie (jeżeli są cenione i ładne).
jagabaga pisze: 07 lutego 2024, 08:18
#17 [nietypowe kształty (koła, kwadraty, panoramy, konturowe)] - moim zdaniem sens miałyby tylko puzzle konturowe i koła (panoram i kwadratów nie uznaję za "nietypowe kształty")
Wydaje mi się, że panorama i kwadrat są to jednak atypowe produkty w świecie puzzli. Zwłaszcza te pierwsze. Ale podobnie niech zadecyduje vox populi. Ja tylko przypomnę, iż pomysł ten (kandydaturę) silnie lobbowała
Kredka rok temu.
---------------------------------------------------------------------------------
INFO - http://www.puzzleforum.pl/viewtopic.php ... 31#p160419