Wesprzyj funkcjonowanie forum
Re: Wesprzyj funkcjonowanie forum
Vicky zapytał w prywatnej wiadomości, ale myślę, że więcej osób może być zainteresowanych. Obecny stan zbiórki na utrzymanie forum to :
1060 zł - czyli 954 zł po odjęciu kosztów z buycoffe.to
Jest to zasługa 34 "kaw", które się pojawiły.
Łączny koszt utrzymania forum przez za poprzedni to 837 zł (hosting i domena) i to wtedy udało się opłacić. Jak widać jest niewielka nadwyżka.
W praktyce od kwietnia nie było wpłat. powoli zbliżamy się do kolejnych płatności (hosting za trochę ponad miesiąc oraz domena za 2,5 miesiąca).
Co nie zmienia faktu, że wszystkim należą się MEGA podziękowania, bo jak widać, przy rosnących kosztach hostingów, utrzymanie forum, z roku na rok, staje się coraz droższe.
1060 zł - czyli 954 zł po odjęciu kosztów z buycoffe.to
Jest to zasługa 34 "kaw", które się pojawiły.
Łączny koszt utrzymania forum przez za poprzedni to 837 zł (hosting i domena) i to wtedy udało się opłacić. Jak widać jest niewielka nadwyżka.
W praktyce od kwietnia nie było wpłat. powoli zbliżamy się do kolejnych płatności (hosting za trochę ponad miesiąc oraz domena za 2,5 miesiąca).
Co nie zmienia faktu, że wszystkim należą się MEGA podziękowania, bo jak widać, przy rosnących kosztach hostingów, utrzymanie forum, z roku na rok, staje się coraz droższe.
- kallarepka
- Piąty stopień puzzlomaniactwa
Czyli można znowu wesprzeć forum na kolejny rok, jak rozumiem
Czy pod tym samym linkiem, co rok temu?
Ja, muszę przyznać, nawet nie wiedzialam, że zbiórka jest cały czas aktywna. Myślałam, że robiliśmy ją po prostu jednorazowo.

Czy pod tym samym linkiem, co rok temu?
Ja, muszę przyznać, nawet nie wiedzialam, że zbiórka jest cały czas aktywna. Myślałam, że robiliśmy ją po prostu jednorazowo.
Zapytałem i myślę, że warto też przytoczyć główny sens tego mojego pytania.UncleLion pisze: 10 grudnia 2024, 10:56 Vicky zapytał w prywatnej wiadomości, ale myślę, że więcej osób może być zainteresowanych.
Chodziło mianowicie o kwestie finansowe związane z ewentualną nadwyżką, którą można ukierunkować na tzw. budżet reprezentacyjny. W skrócie o przeznaczenie jakiejś kwoty bezpośrednio uzyskanej ze składek forumowiczów, na tzw. Nagrody (zakup puzzli) w kontekście konkursu rocznego.
Temat uważam za sensowny i możliwy do zrealizowania, przy odrobinie tzw. dobrej woli i nieco większym kawowo - społecznym zaangażowaniu samych forumowiczow.
Nie mnie decydować o kasie. Ale uważam, że jest to sprawa do przemyślenia.
Jak dla mnie to przede wszystkim utrzymanie forum. A jak coś zostanie to nie widzę przeszkód.Vicky pisze: 10 grudnia 2024, 22:37 Chodziło mianowicie o kwestie finansowe związane z ewentualną nadwyżką, którą można ukierunkować na tzw. budżet reprezentacyjny. W skrócie o przeznaczenie jakiejś kwoty bezpośrednio uzyskanej ze składek forumowiczów, na tzw. Nagrody (zakup puzzli) w kontekście konkursu rocznego.
Czy link do "kawki" pozostał bez zmian?
Tak, link cały czas ten sam.Rav pisze: 16 grudnia 2024, 20:43
Jak dla mnie to przede wszystkim utrzymanie forum. A jak coś zostanie to nie widzę przeszkód.
https://buycoffee.to/puzzleforum
- Charlotka90
- Czwarty stopień puzzlomaniactwa
Ode mnie też:)
A czy jest inna forma wsparcia np przez numery konta ? bo mi system odrzuca przelew zagraniczny. wrrr.
- k4si4
Spróbuj Google Play, kartę master albo viza możesz wybrać, mi tak przeszło bez problemuTradi pisze: 05 stycznia 2025, 01:08 A czy jest inna forma wsparcia np przez numery konta ? bo mi system odrzuca przelew zagraniczny. wrrr.
- kallarepka
- ira
Kawa zafundowana

-
Dobrze że przypadkowo tu trafiłam, kawa już paruje.
Jak wygląda sytuacja, dużo jeszcze brakuje?
Do tej pory jedyne środki jakie wypłaciłem z kaw to koszt zeszłorocznego hostingu o czym pisałem wcześniej.
20 stycznia została uregulowana faktura za kolejny rok hostingu: 895 zł
14 lutego została uregulowana faktura za domenę: 220 zł
Razem: 1115 zł
Domena i hosting kupowana jest (już od wielu lat) na zenbox.pl
Obecny stan kaw niewypłaconych to 834 zł, czyli na koszty utrzymania jeszcze się nie udało zebrać kwoty.
20 stycznia została uregulowana faktura za kolejny rok hostingu: 895 zł
14 lutego została uregulowana faktura za domenę: 220 zł
Razem: 1115 zł
Domena i hosting kupowana jest (już od wielu lat) na zenbox.pl
Obecny stan kaw niewypłaconych to 834 zł, czyli na koszty utrzymania jeszcze się nie udało zebrać kwoty.
Czy jeszcze brakuje?
Tak. obecnie dostępne środki to: 856,80 - koszt jaki na ten rok ponieśliśmy za utrzymanie to: 1115. więc jeszcze trochę brakuje.
- Charlotka90
Czy coś się zmieniło od lutego? brakuje cały czas tyle samo?
Statystyka ostatniej ankiety forumowej pokazuje, że liczba aktywnie zainteresowanych użytkowników tej społeczności oscyluje w granicach 30-35 osób. W porywach do 40 (z marginesem błędu +/-). Zatem jeśli każdy z nas przeznaczył by kwotę 50 zł - co obecnie stanowi przybliżony koszt jednego pudełka puzzli średniej jakości/marki produktu - w łatwy sposób osiągnęlibyśmy zakładany pułap zbiórkowy.
Oczywiście składki są dobrowolne, a ja nikomu nie wyliczam ile powinien od siebie dać środków. Niemniej paradoks jest taki, że kupujemy i prezentujemy rocznie (jako społeczność) setki puzzli na tym Forum. A tak trudno jest uzbierać godziwą kwotę na utrzymanie tej strony. Naprawdę wydaje mi się, że zakup jednego pudełka mniej i zamiast tego przelanie pieniędzy na wspólne dobro, to niewielki "podatek" jaki każdy z nas może i powinien przeznaczyć na dofinansowanie sprawy. Tym bardziej, że "nominały kaw" są tak przyjazne i łatwe w obsłudze, iż spokojnie można rozłożyć na raty kwestie finansowego datku.
Nie zapominajmy, że Forum to nie tylko strona (miejsce w sieci) z możliwością publikacji społecznościowych wpisów. To również dla wielu z was serwer, na którym hostujecie za darmo swoje zdjęcia w nieograniczonej (w zasadzie) ilości.
Na koniec brutalnie ujmując sprawę - w świecie zwykle nie ma jednak nic tak zupełnie za darmo. I trzeba się z tym pogodzić. A działając razem i wspólnie ponosząc niewielkie koszta, zabezpieczamy stabilną przyszłość tego miejsca dla nas wszystkich.
Ja się dokładam. I liczę również na Was!
Oczywiście składki są dobrowolne, a ja nikomu nie wyliczam ile powinien od siebie dać środków. Niemniej paradoks jest taki, że kupujemy i prezentujemy rocznie (jako społeczność) setki puzzli na tym Forum. A tak trudno jest uzbierać godziwą kwotę na utrzymanie tej strony. Naprawdę wydaje mi się, że zakup jednego pudełka mniej i zamiast tego przelanie pieniędzy na wspólne dobro, to niewielki "podatek" jaki każdy z nas może i powinien przeznaczyć na dofinansowanie sprawy. Tym bardziej, że "nominały kaw" są tak przyjazne i łatwe w obsłudze, iż spokojnie można rozłożyć na raty kwestie finansowego datku.
Nie zapominajmy, że Forum to nie tylko strona (miejsce w sieci) z możliwością publikacji społecznościowych wpisów. To również dla wielu z was serwer, na którym hostujecie za darmo swoje zdjęcia w nieograniczonej (w zasadzie) ilości.
Na koniec brutalnie ujmując sprawę - w świecie zwykle nie ma jednak nic tak zupełnie za darmo. I trzeba się z tym pogodzić. A działając razem i wspólnie ponosząc niewielkie koszta, zabezpieczamy stabilną przyszłość tego miejsca dla nas wszystkich.
Ja się dokładam. I liczę również na Was!
- kallarepka
Podpisuję się obydwoma rękami pod poprzednikiem. To miejsce w Internecie jest tak miłe, odległe od wszelkich bieżących gorączkowych afer i wydarzeń politycznych, tak przyjazne i otwarte, że warto o nie dbać.
Pozdrowienia serdeczne dla całej 40-osobowej ekipy aktywnych forumowiczów oraz dla wszystkich odwiedzających i mniej aktywnych! 

Myślę, że mam dobre wieści - udało się pokryć w 100% tegoroczny koszt funkcjonowania forum (hosting+domena).
Następne opłaty jakie nas czekają będą w
styczniu 2026 - hosting
lutym 2026 -domena
Do tego zbiera się już mała nadwyżka, więc za chwilę będzie można wdrażać pomysł Vicky, żeby zrobić coś ponad samo utrzymanie forum o ile nie macie nic przeciwko
Następne opłaty jakie nas czekają będą w
styczniu 2026 - hosting
lutym 2026 -domena
Do tego zbiera się już mała nadwyżka, więc za chwilę będzie można wdrażać pomysł Vicky, żeby zrobić coś ponad samo utrzymanie forum o ile nie macie nic przeciwko

Mam dodatkowy pomysł. Proponuje kwartalnie podawać bilans - ile jest w budżecie uzbierane. Wtedy wszyscy Forumowicze będą mogli mieć publiczny i okresowy wgląd. Mam wrażenie, że to zwiększy przejrzystość sytuacji. I łatwiej będzie też kontrolować aktualne potrzeby i wpływ na to jak zbierane są fundusze.UncleLion pisze: 12 marca 2025, 13:33
Do tego zbiera się już mała nadwyżka, więc za chwilę będzie można wdrażać pomysł Vicky, żeby zrobić coś ponad samo utrzymanie forum o ile nie macie nic przeciwko![]()
Jeśli chodzi o fundusz prezentowy jestem za. "Skromnie - ale godnie".

- Charlotka90
O to to!!!! Na koniec kwartału podawać:) zawsze to jakieś przypomnienie i moze ktoś dorzuci "piątaka" również w trakcie roku.
Nie mam nic przeciwko
na początku kwietnia przygotuje podsumowanie.

- mystique
- Kontakt:
Dzięki, zasilone!UncleLion pisze: 27 grudnia 2024, 23:03Tak, link cały czas ten sam.Rav pisze: 16 grudnia 2024, 20:43
Jak dla mnie to przede wszystkim utrzymanie forum. A jak coś zostanie to nie widzę przeszkód.
https://buycoffee.to/puzzleforum