[47/2022] Red tractor, Sensitive puzzle, Trefl, 1000 el.

aneta
Piąty stopień puzzlomaniactwa

[47/2022] Red tractor, Sensitive puzzle, Trefl, 1000 el.

Post autor: aneta »

Kojarzycie Czerwony traktorek Jagibagi? :D A kojarzycie serię Velvet Trefla z czterema obrazkami? :P
Spoiler:
To ja Wam dzisiaj pokażę hybrydę tych dwóch. Piąty Velvet! :P

Na Czerwony traktorek miałam chrapkę właściwie od pierwszego zobaczenia tych puzzli, ale głos rozsądku podpowiadał mi, że 3000 to jednak za dużo i mogłabym nie podołać chociażby z tym słynnym drzewem (Olivia też na nie narzekała) ;) Dlatego kiedy tylko ujrzałam na OLXie jakieś dziwne Trefle z nieznanej mi serii Sensitive, a w opisie sprzedający dopisał, że pokryte są aksamitną powłoką, nie wahałam się ani chwili. Kiedy przyszła paczka i otworzyłam pudełko, po czym pomacałam puzzelki, bez cienia wątpliwości mogłam stwierdzić, że jest to po prostu kolejny Velvet, tyle że pod inną nazwą. Uwielbiam Velvety (do tej pory układałam dwa: Morelowy deser oraz Ścieżkę, więc bardzo mnie to uradowało :)

pudelko.jpg

Zaczęłam trochę szperać w sieci i okazało się, że Trefl wydał dwa (co najmniej dwa) obrazki w serii Sensitive. Z oznaczeń krajów na pudełku wnioskuję, że poszły na rynki: włoski, hiszpański i szwedzki, ale stuprocentową pewność mam tylko co do Hiszpanii, bo znalazłam wzmianki o nich na hiszpańskim forum puzzlowym. Były dostępne w tamtejszych Lidlach i kosztowały 4 EUR za pudełko. Poza traktorkiem był jeszcze wzór Trishy Hardwick ze śliwkami, który u nas, podobnie jak traktorek, wydano w elementacji 3000 i, o ile się nie mylę, mniej więcej w tym samym czasie rzucono do polskich Lidlów ;)
Linki do hiszpańskiego forum: link nr 1, link nr 2, link nr 3.

Ułożony obrazek:
Obrazek

Układało się cudownie (no, może poza drzewem) :P Bardzo intuicyjne, przyjemne puzzelki. I spójrzcie tylko na te niewidoczne łączenia. No i poza tym, że pięknie się prezentują wizualnie, to są też milutkie pod palcami (choć wiem, że nie każdy takie lubi :P) i mają soczyste, bardzo nasycone kolory, dzięki tej ultramatowej powłoce.

Dodam jeszcze, że układałam inaczej niż dziewczyny swoje 3000-elementowe wersje - ja zaczęłam od traktorka, ale potem poszło całe niebo (swoją drogą bardzo przyjemne!) i dopiero budynki, kury, trawa (na końcu oczywiście drzewo :P).

Fragmenty:
1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG
Ostatnio zmieniony 01 maja 2022, 22:58 przez aneta, łącznie zmieniany 4 razy.
aneta

Re: [47/2022] Red tractor, Sensitive puzzle, Trefl, 1000 el.

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG
aneta

10.JPG

11.JPG

12.JPG
aneta

A na koniec jeszcze parę obrazów malarza, który jest autorem Czerwonego traktorka (Edward Hersey).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo monotematycznie, ale mnie się podobają :) Chętnie ułożyłabym coś jeszcze tego autora, ale niezbyt podeszły mi dostępne na rynku obrazy (Wspomnienia z dzieciństwa, The Journey Home czy Toys - ten ostatni w innym klimacie niż pozostałe). (Jest też kilka innych, wydanych np. przez Gibsons czy King, ale też średnio trafiają w moje gusta. Gdyby jednak wydano coś podobnie sielskiego, a jednocześnie niezbyt jednokolorowego - tak jak te z traktorkiem - brałabym w ciemno).

Dodam jeszcze, że Czerwony traktorek został też wydany przez Ravensburger :) Nie dokopałam się jednak do informacji, pod jakim tytułem.
Spoiler:
Awatar użytkownika
wijkaa

Post autor: wijkaa »

Jestem pod wrażeniem reaserchu jaki zrobiłaś. Jakbym miała ocenić, to na 6+.
aneta

wijkaa pisze: 02 maja 2022, 08:29 Jestem pod wrażeniem reaserchu jaki zrobiłaś. Jakbym miała ocenić, to na 6+.
Dzięki :D W poprzedniej pracy miałam ksywkę „niuchacz” :lol: Czasem lubię powęszyć i połączyć rozne fakty :mrgreen:
Awatar użytkownika
jagabaga

Post autor: jagabaga »

Niezła hybryda Ci się trafiła :). Osobiście nie lubię w dotyku Velveta, ale na velvetowe obrazki lubię patrzeć - właśnie z uwagi na tę charakterystyczną matową głębię kolorów i słabo widoczne łączenia. Jako że układałam Traktorek w wersji 3000, w ciemno mogę potwierdzić dobrą jakość obrazka w wersji 1000. W 3k był rozmyty.

Również podziwiam za research :).
Awatar użytkownika
edorka

Post autor: edorka »

Fajne, piekne kolory. Ja akurat lubie sielskie wiejskie obrazki, ale z tych 2 wybrałabym śliwki - przepiękne!
Awatar użytkownika
ahcinga

Post autor: ahcinga »

mam te puzzle w wersji 3000, tą z lidla, wspominam je.... bardzo źle, to był koszmar (http://puzzleforum.pl/viewtopic.php?t=5078)
obrazek sam w sobie bardzo ładny, dlatego je kupiłam i pewnie dlatego trafił do puzzli miesiąca
aneta

Jeśli ktoś z Was uwielbia serię Velvet Trefla, to widzę, że na Vinted pojawiły się te puzzle:

https://www.vinted.pl/items/6011668017- ... le-delione

Ogłoszenie nie jest moje, ale te puzzle tak miło wspominam, że poczułam się w obowiązku, żeby Wam je podlinkować 😅 (mimo że kompletność niepewna)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aneta”