Ravensburger
- kallarepka
- Piąty stopień puzzlomaniactwa
Re: Ravensburger
Jest właśnie na ebayu. Za jedyne 300$..........
http://www.ebay.com/itm/Ravensburger-Sk ... SwwbdWLlfk
-
A że wysyłka z Houston w Teksasie to i opłaty są zabójcze.
-
- Trzeci stopień puzzlomaniactwa
no bardzo szkoda...Tymczasowy pisze:A że wysyłka z Houston w Teksasie to i opłaty są zabójcze.
-
Ceny z kosmosu, ta cena + koszt wysyłki + cło i podatek to w przeliczeniu na nasze wyjdzie około 2tyś zł, wczoraj mniej wiecej z mężem to obliczyliśmykallarepka pisze:Jest właśnie na ebayu. Za jedyne 300$..........

Wiecie może średnio ile czasu Ravensburger produkuje wzory? Chodzi mi konkretnie o 5k, Dziwaczne miasto. Niby tegoroczny wzór a już w wielu sklepach go nie ma albo same końcówki. Lepiej go teraz kupić czy puszczą następną partię i mogę się jeszcze wstrzymać z tym zakupem?
- michael_s
Jeszcze będzie. Z Magical Bookcase było podobnie.
Posiadam: 73 pudełka, 588700 elementów
Dotychczas ułożone: 36 obrazków, 214700 elementów
Aktualnie układam: Ravensburger 18000 Skylines of the World http://puzzleforum.pl/viewtopic.php?f=124&t=5953
Aktualnie układam: Ravensburger 18000 Skylines of the World http://puzzleforum.pl/viewtopic.php?f=124&t=5953
- XeniaRodefsky
To dobrze bo ja czekam na Oceanię 3k. Jeszcze parę tygodni temu była w Gandalfie a teraz już nie ma. Jest co prawda na Taniepuzzle, ale 10zł droższa... będę musiała chyba zadzwonić albo napisać
Hej!
Możcie mi podać adres do firmy Ravensburger? Mam puzzle 5k i boję się że może brakować w nich puzzli, a niechiałbym się naukładać i dowiedzieć, że nie ma opcji zamówienia braków
Pozdrawiam
Możcie mi podać adres do firmy Ravensburger? Mam puzzle 5k i boję się że może brakować w nich puzzli, a niechiałbym się naukładać i dowiedzieć, że nie ma opcji zamówienia braków

Pozdrawiam
- Dawid
A jest w jakiejś firmie opcja zamówienia braków?m1si0 pisze:Hej!
Pozdrawiam

W 2015: 4 pudełka / 7500 el.
W 2016: 31 pudełek / 39528 el.
W 2017: 25 pudełek / 28670 el.
W 2018: 9 pudełek / 7000 el.
W 2019: 22 pudełek / 22315 el.
W 2020: 19 pudełek / 19700 el.
W 2023: 4 pudełka / 4200 el.
W 2016: 31 pudełek / 39528 el.
W 2017: 25 pudełek / 28670 el.
W 2018: 9 pudełek / 7000 el.
W 2019: 22 pudełek / 22315 el.
W 2020: 19 pudełek / 19700 el.
W 2023: 4 pudełka / 4200 el.
-
- Czwarty stopień puzzlomaniactwa
Educa daje możliwość zamówienia brakujących puzzli.
- michael_s
I niestety tylko ona. Raven w ramach reklamacji przyśle Ci nowe puzzle. Jeśli czujesz, że może brakować to przelicz przed układaniem.aure pisze:Educa daje możliwość zamówienia brakujących puzzli.
Posiadam: 73 pudełka, 588700 elementów
- Marcin S. Puzzler
- Administrator
...oraz Pomegranate.michael_s pisze:
I niestety tylko ona.
Zresztą - wszystko wskazuje na to, że m1si0 układa używane puzzle więc co tu reklamować.
Pусский военный корабль, иди на х*й!
Przeglądając oficjalną stronę ravensburger, zastanawiam się czy jest ona ukierunkowane a wyłącznie na brytyjskiego klienta, czy jest to global site. zauważyłem, że obecnie ich produkty pod względem tematycznym silnie koncentrują się na brytyjskim odbiorcy. Bardzo dużo jest artystów grafików, którzy mają angielsko brzmiące nazwiska. Dużo jest angielskich, sielankowych widoczków. Cała seria What If (w sumie nawet w kilku odmianach). No i stąd pytanie gdzie cała reszta? Malarstwo, europejskie widoki, słowem całe normalne i klasyczne motywy puzzlowe?
Jak ktoś zna namiary na aktualną europejską ofertę, chętnie bym zaglądnął. Nie żeby od razu coś zamawiać i sprowadzać, co raczej żeby wiedzieć na co polować, gdyby była w Polsce okazja!
Jak ktoś zna namiary na aktualną europejską ofertę, chętnie bym zaglądnął. Nie żeby od razu coś zamawiać i sprowadzać, co raczej żeby wiedzieć na co polować, gdyby była w Polsce okazja!
Moja opinia na temat puzzli Ravensburger (na podstawie pudełka 9000):
zalety:
- jakość wydruku, bardzo dobra rozdzielczość, widać drobne szczegóły
- ładne żywe kolory, dużo odcieni
- jakość wykonania pudełka
wady:
- małe zróżnicowanie elementów i łączeń
- luzy między puzzlami, możliwość połączenia niewłaściwych elementów ze sobą
- trudność przenoszenia fragmentów ze względu na luźne łączenie
- cena
Mam w sumie dość mieszane uczucia. Mają zalety jak i wady, których jednak mogłoby być mniej biorąc pod uwagę że to raczej droższa firma produkująca puzzle.
zalety:
- jakość wydruku, bardzo dobra rozdzielczość, widać drobne szczegóły
- ładne żywe kolory, dużo odcieni
- jakość wykonania pudełka

wady:
- małe zróżnicowanie elementów i łączeń
- luzy między puzzlami, możliwość połączenia niewłaściwych elementów ze sobą
- trudność przenoszenia fragmentów ze względu na luźne łączenie
- cena
Mam w sumie dość mieszane uczucia. Mają zalety jak i wady, których jednak mogłoby być mniej biorąc pod uwagę że to raczej droższa firma produkująca puzzle.
To i ja się dołączę do opinii nt. Ravena po dwóch opakowaniach (Schloss Neuschwanstein 1500 i Dolomity 2000). Dobre, zadowalające nasycenie barw, nie jest to ideał dla mnie ale na pewno górna półka. Spodobała mi się też wysoka jakość (rozdzielczość) zdjęcia na pudełku, w połączeniu z dobrej jakości nadrukiem na puzzlach miło mi się wyszukiwało szczegóły. Materiał dość twardy, ciężko było uszkodzić łebki. Z minusów to za dużo tego niebieskiego pyłku w pudle i - niestety - nie jest to ta sama jakość puzzli które znam z lat 80/90-tych. Na pewno są od nich cieńsze i już się tak nie trzymią całości jak te stare. Trochę monotonny (dla mnie) wybór tematów, gustuję w górach, naturze, intensywnych kolorach, takie landszafciki. Przeglądając innych producentów w pamięć bardziej wryły mi się obrazki np. Clementoni czy Trefla, niż Ravensburgera.
Ogólnie puzzle, które bardzo chętnie kupiłbym, jeśli spasuje mi temat.
Ogólnie puzzle, które bardzo chętnie kupiłbym, jeśli spasuje mi temat.
Ravensburger to były jedne z moich pierwszych puzzli i chyba - do tej pory - z tej firmy układałam najczęściej. Lubię je - niektóre wzory praktycznie same się układały
-
Jako mieszkaniec terenów przy zachodniej granicy mogę stwierdzić, że mnóstwo kompletów tej firmy jest sprowadzana z Niemiec z tzw. wystawek i sprzedawana na targowiskach. Mam kilka kompletów chyba kilkunastoletnich i cenię je za konserwatyzm: nastrojowe widoki, spokojna kolorystyka i brak krzykliwości w doborze tematu. Co do wykonania: są dość luźne, za to mają nieregularne wykroje z delikatnymi liniami i rzadko zdarza się, że element wchodzi w złe miejsce.
Taki filmik reklamowy marki i jakości Ravensburger.
https://youtu.be/h6eRsrCI2dc
https://youtu.be/h6eRsrCI2dc
Może komuś się przyda ta informacja 
Ostatnio w puzzlach brakowało mi 2 elementów. Kojarzyłam, że przy większych puzzlach firma przysyła brakujące elementy lub całe worki, nie wiedziałam jak to wygląda przy 1000, więc stwierdziłam, że zapytam przez formularz kontaktowy. Po prawie 3 tygodniach dostałam maila z prośbą o zdjęcie puzzli, nr referencyjny itp i jeszcze tego samego dnia co wysłałam te dane dostałam info, że mają te puzzle u siebie, wyślą je i do 14 dni powinnam je otrzymać. Po 7 dniach od tej wiadomości puzzle dotarły do mnie

Ostatnio w puzzlach brakowało mi 2 elementów. Kojarzyłam, że przy większych puzzlach firma przysyła brakujące elementy lub całe worki, nie wiedziałam jak to wygląda przy 1000, więc stwierdziłam, że zapytam przez formularz kontaktowy. Po prawie 3 tygodniach dostałam maila z prośbą o zdjęcie puzzli, nr referencyjny itp i jeszcze tego samego dnia co wysłałam te dane dostałam info, że mają te puzzle u siebie, wyślą je i do 14 dni powinnam je otrzymać. Po 7 dniach od tej wiadomości puzzle dotarły do mnie